Mısır bilimciler, bulunmuş olan birkaç matematik papirüsü sayesinde antik Mısırlılar’ın hesaplama ve ölçümleme sistemleri hakkında bazı şeyler bilmektedirler. Bunlar, o zaman ortaya çıkan bazı sorunların nasıl çözüldüklerini göstermektedir.
En ünlülerinden biri, bugün British Museum’da sergilenen Rhind Matematik Papirüsü’dür. Bu sorunlara gelirsek, Mısır bilimcileri antik Mısırlılar’ın ağırlık, ölçü ve hacim hesaplamalarından ortaya çıkan farklı miktarlarla nasıl baş ettiklerini keşfetmişlerdir. Bunlar aynı zamanda açıları nasıl ayarladıklarını da göstermektedir.
Bugünün modern dünyasında bir açıyı ölçmek için bir daireyi 360 dereceye tamamlayan iletkiler kullanmaktayız. Her derece 60 dakikaya ve her dakika da 60 saniyeye bölünmüştür. Antik Mısırlılar ise, açıları hesaplamak için oldukça farklı bir yöntem kullanıyorlardı. Bu, dik açılı bir üçgenin uzun kenar oranı üzerine dayanıyordu. Sonuç olarak her türlü açıyı eğim olarak hesaplayabiliyorlardı. Benzer bir sistem, otoyollarda tepe eğimini gösteren eski tip tabelalarda görülebilir. Bunlar bir tepenin eğimini l :6 gibi sayısal oranlarla gösterirlerdi. Bunun anlamı, ufuk çizgisinden dikeye doğru açının altı eşit parçaya bölünmüş olduğudur.
Aynı şekilde antik Mısır’da da bir eğimin açısı seked olarak bilinen tam bir oran sayısıyla ifade edilirdi.
Anlaşıldığı gibi, bu teknikler Marlborough Downs’daki antik İngilizler’de de gözlem yapmak için hayati önem taşımaktadır.
Antik Mısırlılar’ın kullandığı yöntemi anladığımızda, Büyük Piramit’detci 51 derece-51 dakika gibi “garip” eğim açılarının oluştuğu da ortaya çıkmaktadır. Bu, piramidin yüksekliği ve tabanı arasındaki sayısal orandan kaynaklanmaktadır. Bu da Büyük Piramit’de 7:11′dir. Bu, piramitler hakkında okuduğum hiçbir kitapta bulamadığım basit bir gerçektir ve bütün piramitler için geçerlidir. Piramitlerin sayısal anahtarı, tabanlarının yüksekliklerine olan orantısında yatmaktadır.
Pratik açıdan -ki, antik Mısırlılar kesinlikle pratik insanlardı- bu yöntem, piramit yapılırken doğru eğim açısının korunup korunmadığını sürekli olarak kontrol etmek için en kolay yoldu.
Ama burada cevaplanması gereken soru, Giza Platosu’ndaki piramitlerde antik Mısırlılar’ın neden farklı eğim açıları kullandıklarıdır. Farklı oranlar neden önemliydi? Formül oluşturulduktan sonra diğer hepsinin Büyük Piramit’le aynı oranla yapılması daha pratik ve kolay olmaz mıydı?
Mısır bilimciler, bizi firavunların her birinin kendi bireyselliklerini ifade etmek için bu yönteme başvurduklarına inandırabilir. Ama başka bir neden daha olabilir. Belki de kullandıkları oranlarda farklı sembolik bağlantılara yönelmek istiyorlardı.
7:11 oranına dayanan en azından bir piramit daha vardır. Giza’nın 160 kilometre güneyinde kalan Meidum’da bulunan bu piramit, Keops’un babası Senefru’ya adanmıştır. 5. Hanedanlık’dan Sahure’ye adanmış olan ve Abusir’de bulunan başka bir piramidin de eğim açısı 51 derece 42 dakika olarak hesaplanmıştır. Bu, Büyük Piramit’in açısının kesiridir ve aynı şekilde 7:11 oranını kullanmaktadır. Diğer birçok Mısır’da olduğu gibi Sahure Piramidi’nin de sorunu, dış yüzeyi çok fazla zarar gördüğü için doğru açının tam olarak hesaplanamamasıdır.
Kefren Piramidi’nin eğim açısı, M.Ö. 2278′den 2184′e kadar hüküm sürmüş olan 6. Hanedanlık’dan II. Pepi’ninkiyle aynıdır. Bu piramit şu anda kalıntı halindedir ama kalıntılardan eğim açısını hesaplamak mümkün olmuştur. Daha sonraki Mısır piramitlerinin yapısı, Giza Platosu’ndakilere göre daha basittir ve zaman içinde çok fazla zarar görmüşlerdir. Birçoğu şu anda moloz halindedir. Ama Kefren’deki eğim açısı (3:4:5 üçgenini temel almaktadır), Rhind Matematik Papirüsü’nde açığa kavuşmuştur. Buna göre, antik Mısırlılar’da bu oran iyi biliniyordu.
Antik Mısırlılar’ın 3:4:5 üçgenini bilmediklerini savunan Mısır bilimcilerinin hatırına hipotenüs uzunluğu (5) hiç verilmemiştir. Ama piramitleri de içine alan matematiksel sorunlar, yüksekliğin taban uzunluğuyla orantısı olarak açının “seked”i şeklinde açıklanmıştır. 3:4:5 üçgeninde seked, 3:4 orantısıdır. Ama hipotenüsün uzunluğu hiç verilmezken, bunun nedeni Mısırlılar’ın bu uzunlukla hiç ilgilenmemiş olmalarıdır.
Büyük Piramit veya Kefren Piramidi gibi kesin ölçüm becerileri gerektiren muhteşem anıtları tasarlayabilen ve inşa edebilen insanların kullandıkları üçgenlerin hipotenüs uzunluklarıyla ilgilenmediklerine inanabilir miyiz? Ölçümlerinde tutarlılık arayan her insan, sayı, biçim ve geometri arayışlarında her türlü uzunluk ölçülerini elbette ki hesaplayacaklardır. Bu, çalışma yöntemlerinin temelidir. O halde, üçüncü kenarın uzunluğunu gizliden gizliye bildiklerine dayanarak sadece 3:4 oranını kullanmaya devam edeceğiz.
Giza piramitlerinde kullanılan taban-yükseklik orantısı, antik Mısırlılar tarafından kesinlikle biliniyordu. Birçok matematik metninde verilen örneklerde bu açıktır. Tabii ki piramitlerde kullanılan oranların keyfi olarak seçilmiş olması da mümkündür. Ancak bu özellikler, Mısırlılar’ın sanatsal ifade biçimlerinin hepsinde ortaya çıkmakta ve sayı sembolizmine verdikleri önemi vurgulamaktadır.
Bu oranların belli dini kavramları ifade eden anlamlar taşımaları yüksek olasılıktır. Diğer bir deyişle, Giza’daki yapıların tamamı kasıtlı bir şekilde ruhsal bir konuyu ifade etmek için yapılmıştı. Bu, piramit tasarımcılarının üç piramidin her birinde neden farklı eğim açılarını seçtiklerini açıklamaktadır.
The Orion Mystery’de Bauval ve Gilbert, Giza piramitlerini Orion takımyıldızına ve özellikle Orion kuşağındaki yıldızlara bağlayan kanıtlar göstermişlerdir. Bu takımyıldız aynı zamanda İsis ve Osiris mitinde de karşımıza çıkmaktadır ve daha önce de söylediğimiz gibi, bu piramitler üç temel ilah grubunu temsil etmek için yapılmış da olabilir; Osiris, İsis ve Horus’u.
Piramitlerin Gizemi
Her biri 20 ton olan taşlardan inşa edilmiştir ve bu taşları temin edilebilecek en yakın mesafe yüzlerce kilometre uzaklıktadır. Bu taşların nasıl getirildiği konusunda kesin olmayan farklı varsayımlar bulunmaktadır. Piramit, kimin adına yapıldıysa, onun bulunduğu odaya, yılda sadece 2 kez güneş girmektedir. (doğduğu ve tahta çıktığı günler)
Gize'deki üç piramit aralarında bir Pisagor üçgeni olacak şekilde düzenlenmişlerdir.Bu üçgenin kenarlarının birbirlerine göre oranı 3:4:5'dir.
Büyük Piramitin tabininin yüzeyi, anitin yarısının iki katına bölündüğünde pi=3,14 sayısı elde edilir.
Büyük Piramitin dört yüzeyinin toplam yüzölçümü, piramit yüksekliğinin karesine eşittir.
Büyük Piramit,dört ana yöne göre düzenlenerek inşa edilmiştir.
Piramit dev bir güneş saatidir.Ekim ortasıyla Mart başı arasında düşürdüğü gölgeler mevsimleri ve yılın uzunluğunu gösterirler. Piramiti çeviren taş levhaların uzunluğu bir günün gölge uzunluğuna eşittir.Bu gölgelerin taş levhalar üstünde gözlenmesiyle günün 0,2419 bölümünde yılın uzunluğu yanlışsız olarak saptanabiliyordu.
Büyük Piramit'le dünyanın merkezi arasındaki uzaklık,Kuzey kutbuyla arasındaki uzaklığa eşittir ve kuzey kutbuyla dünyanın merkezi arasındaki uzaklığa eşittir.
Piramitin yüksekliğiyle, çevresi arasındaki oran, bir dairenin yarı çapıyla çevresi arasındaki oranın dengidir.Dört kenarlar dünyanın en büyük ve çarpıcı üçgenleridir.
Gizde'den geçen boylam, dünyanın denizleriyle ana karalarını iki eşit parçaya böler.Bu boylam ayrıca, kara üstünden geçen en uzun kuzey-güney yönlü boylam olup,bütün yer kürenin uzunluğuna ölçümünde doğal sıfır noktasını oluşturur.
|
Mısır piramitlerinin matematikle ilgili olduğu konusunda çok az bilgim vardı. tabanıyla yüksekliği arasındaki oran konusunda mükemmel bir paylaşım olmus.Mısır pramitleri hakkında bütün soruların cevabına ulaşabiliyoruz .teşekkürler:)
YanıtlaSilmısır piramitleri hakkında birkaç kitap okumuştum. mumyalar çok dikkatimi çekmişti ama matematikle bu kadar alakalı olduğunu bilmiyordum. Piramitlerin sayısal anahtarı, tabanlarının yüksekliklerine olan orantısında yatmaktadır. Cümlesi benim çok etkiledi ve matematiğin piramitler üzerindeki etkisini öğrenmiş oldum . paylaşımın için teşekkürler. :)
YanıtlaSilMısır piramitlerinin özenle yapildiğini biliyordum fakat bunun alt yapisinin bir matematiğe dayandigini bilmiyordum. Mısır piramitleri ile matematik arasinda iliskiyle ilgili çok guzel bir paylaşım olmuş. Bize böyle bir gizemi açıkladığın için çok teşekkür ederiz :)
YanıtlaSilpiramitlerin çok eski ve çok gizemli bir tarihi olduğunu biliyordum piramitlerin altındaki daha keşfedilmemiş bir sürü oda olduğunu yeni öğrendim bu yapılara bu kadar fazla oda sığdırmak müthiş bir alan bilgisi gerektirmektedir ilginç olmuş ellerine sağlık...
YanıtlaSilGeometrinin dünyada bu kadar somut bir örneğinin olduğunu bilmiyordum. Çok güzel bir paylaşım olmuş gerçekten ellerine sağlık. Bilgilerini bizimle paylaştığın için teşekkürler :)
YanıtlaSilÖncelikle günümüz ilimlerinin geçmişin üstüne koyarak ilerlediği kabul edilirse hala piramitlerin bazı gizemlerini koruması bir ironidir. Sayenizde öğrendiğim bir bilgi ise Mısırlıların iyi mimarisinin iyi bir matematikçi olduklarından geçtiğidir. Çalışmalarınızın devamını dilerim. Başarılı bir paylaşım olmuş.
YanıtlaSilPiramitlerin bu kadar mükemmel ve matematiksel hesaplamalar kullanılarak M.Ö. inşaa edilmesi hayret verici , tekrar tekrar okudum piramitlerin matematiksel hesaplamarla yapıldığını bilmiyordum. En çokta ilgimi çeken özelliği piramiti yaptıran kişinin odasına yılda iki defa güneş gelmesi ve bununda doğduğu gün ve tahta çıktığı gün olması;nasıl ayarladıkları hayret konusu. Bizi bilgilendirdigin için teşekkürler Seyhan
YanıtlaSilPiramitlerle matematiğin ilişkisini anlatan güzel bir yazı olmuş . Piramitlerin gizemi hala daha çözülemedi senin de bu konuda matematik ile ilişkisini ele alman ve akıcı bir yazıya dökmen güzel olmuş teşekkürler.
YanıtlaSilpiramitlerdeki gizli sırları hep merak etmişimdir.Bu kadar çok sır oldugunu bilmiyordum senin sayende öğrenmiş olduk.Bu sırlardan yola çıkarak bugünün teknolojisinin geliştiğini düşünüyorum.
YanıtlaSilmısır piramitlerinin matematikle olan ilişkisini güzel kurmuşsun ,geometrinin mısır piramitlerindeki gizemi ve mısır piramitleri inşa edilirken ki bu akıl almaz hesaplamalar gerçekten mükemmel . bizi bu konuda bilgilendirdiğin için teşekkürler.
YanıtlaSilantik mısırdan kalma bu dünyanın 7 harikası yapıtların gizemini açıklayıcı bir yazı teşekkür ederim.
YanıtlaSilDemekki dünyamızda piramitler gibi altın oranda.piramitin büyütülmüş şekli incelemek lazım.
YanıtlaSil